АТ «Ямпільський приладобудівний завод»;

Код за ЄДРПОУ: 14309729
Телефон: 04336 2-24-31
e-mail: yapz@ukr.net
Юридична адреса: 24500, Вінницька обл., м. Ямпіль, вул. Замостянська, 83 А
 
Дата розміщення: 09.04.2019

Річний звіт за 2018 рік

IX. Опис бізнесу

Зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів Фiлiй, дочiрних пiдприємств, представництв, вiдокремлених пiдроздiлiв товариство не має. По структурi товариство пiдроздiляється:
- заводоуправлiння;
- служба головного механiка;
- iнструментально- ливарний цех;
- транспортне господарство;
- механiчний цех;
- складальний цех;
- дiльниця гальванопокриття;
- приймальна лабораторiя;
- склади готової продукцiї.
Площа земельної дiлянки товариства складає 4,77 га i розташована на 2-х територiях. Площа виробничих примiщень - 11052 кв.м, в тому числi цехи основного виробництва - 3840 кв. м. Змiн в органiзацiйнiй структурi у вiдповiдностi з попереднiм перiодом не було.
Cередньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб) - 200;
Середня чисельность позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом (осiб) - 1; Чисельностi працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осiб) - 4 ; Фонд оплати працi – 13894,9 тис. грн. З/плата збiльшувалась вiдповiдно до премiальних положень за збiльшення обсягiв виробництва та збiльшення мiнiмальної зарплати на протязi року. Фонд оплати працi збiльшився вiдносно попереднього року на 350,1 тис.грн. Спецiальних та обов'язкових кадрових програм, спрямованих на забезпечення рiвня квалiфiкацiї працiвникiв, на пiдприємствi немає.
Належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання ПрАТ "Ямпiльський приладобудiвний завод" не налеєжить до будь-яких обє"днань пiдприємств.
Спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності ПрАТ "Ямпiльський приладобудiвний завод" не проводить з iншими органiзацiями, пiдприємствами, установами спiльної дiяльностi
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Будь-якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не поступали.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Основи облiкової полiтики та складання звiтностi
Первiсне визнання та оцiнка фiнансових iнструментiв
Пiдприємство визнає фiнансовi активи та зобов'язання у своєму балансi тодi, коли вона стає стороною контрактних зобов'язань стосовно даного iнструменту. Операцiї з придбання та реалiзацiї фiнансових активiв та зобов'язань визнаються з використанням облiку за датою розрахунку. Операцiї придбання фiнансових iнструментiв, якi згодом будуть оцiненi за справедливою вартiстю мiж датою проведення операцiї та датою розрахунку, облiковуються аналогiчним чином, що й придбанi iнструменти.
Основнi засоби
Первiсне визнання основних засобiв
Об'єкт основних засобiв визнається Пiдприємством в якостi активу тiльки в тому випадку, якщо:
? iснує ймовiрнiсть того, що Пiдприємство отримає пов'язанi з даним об'єктом майбутнi економiчнi вигоди;
? первiсна вартiсть даного об'єкта може бути достовiрно оцiнена;
? передбачається використовувати протягом бiльш нiж одного операцiйного перiоду (зазвичай бiльше 12 мiсяцiв);
? собiвартiсть активу перевищує 2 500,00 гривень.
Пiсля фактичного введення в експлуатацiю об'єкти основних засобiв переводяться на вiдповiднi рахунки основних засобiв.
Подальша оцiнка основних засобiв.
Пiсля первiсного визнання як актив Пiдприємством застосовує модель облiку об'єкта основних засобiв за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопичених збиткiв вiд знецiнення в разi їх наявностi для наступних компонентiв основних засобiв - комп'ютерне обладнання, iнструменти, прилади та iнвентар. Така вартiсть включає вартiсть замiни частин обладнання i витрати на позики у разi довгострокових будiвельних проектiв, якщо виконуються критерiї їх капiталiзацiї. При необхiдностi замiни значних компонентiв основних засобiв через певнi промiжки часу Пiдприємством визнає подiбнi компоненти в якостi окремих активiв з вiдповiдними їм iндивiдуальними термiнами корисного використання та амортизацiєю. Аналогiчним чином, при проведеннi основного технiчного огляду, витрати, пов'язанi з ним, визнаються в балансовiй вартостi основних засобiв як замiна основних засобiв, якщо виконуються всi критерiї визнання. Усi iншi витрати на ремонт i технiчне обслуговування визнаються у звiтi про прибутки i збитки в момент понесення.
Вiдповiдно до внесених змiн в облiкову полiтику, зазначеним у п. 0.0 до компонентiв основних засобiв таким як будiвлi, машини i обладнання, транспортнi засоби Пiдприємство застосовує модель справедливої вартостi.
Амортизацiя основних засобiв розраховується прямолiнiйним методом вiдповiдно до строкiв корисної служби, погодженим з технiчним персоналом Пiдприємства наступним чином:
Будiвлi та споруди 20-50 рокiв
Машини та устаткування 3-20 рокiв
Комп'ютерне обладнання 1-8 рокiв
Транспортнi засоби 5-7 рокiв
Iнструмент, прилади та iнвентар 5-20 рокiв
Незавершене будiвництво Не амортизується
Лiквiдацiйна вартiсть, строк корисного використання i метод нарахування амортизацiї переглядаються в кiнцi кожного фiнансового року. Вплив будь-яких змiн, що виникають вiд оцiнок, зроблених у попереднi перiоди, враховується як змiна облiкової оцiнки.
Активи, отриманi на умовах фiнансової оренди, визнаються в звiтностi в сумi еквiвалентнiй справедливої вартостi майна отриманого в лiзинг або якщо вона нижче - за поточною вартiстю мiнiмальних лiзингових платежiв, яка визначається на початок дiї договору лiзингу. Первiснi прямi витрати лiзингоодержувача включаються до вартостi активу. Активи, отриманi за договорами фiнансової оренди, амортизуються протягом очiкуваного строку їх корисного використання з використанням методу, застосовуваного для амортизацiї власних основних засобiв.
Припинення визнання
Списання ранiше визнаних основних засобiв або їх значного компонента з балансу вiдбувається при їх вибуттi або у випадку, якщо в майбутньому не очiкується отримання економiчних вигод вiд використання або вибуття даного активу. Дохiд або витрата, що виникають в результатi списання активу (розрахованi як рiзниця мiж чистими надходженнями вiд вибуття та балансовою вартiстю активу), включаються до звiту про сукупний дохiд як "Iншi операцiйнi доходи" або "Iншi операцiйнi витрати" за той звiтний рiк, в якому актив був списаний.
На кожну звiтну дату Пiдприємство проводить оцiнку наявностi будь-яких ознак, що вказують на можливе знецiнення активу. Якщо сума очiкуваного вiдшкодування об'єкта або групи об'єктiв основних засобiв виявляється менше їх балансової (залишкової) вартостi, Пiдприємство визнає такий об'єкт або групу об'єктiв знецiненими, i нараховує резерв пiд знецiнення на суму перевищення балансової вартостi над сумою очiкуваного вiдшкодування активу. При визначеннi суми знецiнення об'єкта основного засобу Пiдприємство нараховує резерв пiд знецiнення з одночасним визнанням витрат перiоду на рахунок "Основнi засоби в експлуатацiї, резерв знецiнення".
При припиненнi визнання активу прирiст вартостi вiд його переоцiнки, включений до складу додаткового капiталу стосовно до об'єкта основних засобiв, повнiстю переноситься безпосередньо на нерозподiлений прибуток. Перенесення дооцiнки на нерозподiлений прибуток провадиться без задiяння через прибуток або збиток.
Незавершене будiвництво
Незавершене будiвництво являє собою об'єкти, що знаходяться в процесi будiвництва або iншого приведення в мiсце розташування i стан, необхiднi для експлуатацiї об'єктiв необоротних активiв у вiдповiдностi з намiрами керiвництва. Об'єкти незавершеного будiвництва вiдображаються за вартiстю фактичних витрат, за вирахуванням накопичених збиткiв вiд знецiнення. Знос по об'єктах незавершеного будiвництва не нараховується.
Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активи (програмнi забезпечення), якi були в облiку на 01.01.2018 року пiд час першого застосування МСФЗ було списано на зменшення нерозподiленого прибутку пiдприємства, а тi нематерiальнi активи якi були придбанi та оприбуткованi в 2018 роцi було списано на витрати звiтного перiоду в повному обсязi, а амортизацiя яка буланарахована на нематерiальнi активи було вiдкориговано та знято з витрат звiтного перiоду.
Фiнансовi активи
(а) Кредити та дебiторська заборгованiсть
Кредити та дебiторська заборгованiсть є непохiдними фiнансовими активами з фiксованими платежами або платежами, якi пiдлягають визначенню, i що не котируються на активному ринку. Кредити та дебiторська заборгованiсть включають в себе торгову та iншу дебiторську заборгованiсть.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за чистою вартiстю реалiзацiї.
Дебiторська та кредиторська заборгованостi внутрi групи при консолiдацiї була знята.
(б) Фiнансовi активи, доступнi для продажу
Iнвестицiї, якi керiвництво планує утримувати протягом невизначеного перiоду часу, i якi можуть бути проданi в разi потреби полiпшення показника лiквiдностi або внаслiдок впливу змiн процентних ставок, класифiкуються як фiнансовi активи, наявнi для продажу. Цi активи включаються до складу необоротних активiв, якщо тiльки Пiдприємство не має явного намiру утримувати цi активи протягом перiоду, який менше, нiж дванадцяти мiсяцiв вiд звiтної дати, якщо продаж цих активiв не буде викликана необхiднiстю збiльшення робочого капiталу, у разi чого вони будуть включенi до складу оборотних активiв. Фiнансовi активи, наявнi для продажу, облiковуються за справедливою вартiстю з вiднесенням переоцiнки на капiтал.
(в) Iнвестицiї, утримуванi до погашення
Iнвестицiї з фiксованим строком погашення, фiксованими платежами або платежами, якi пiдлягають визначенню, а також щодо яких керiвництво має реальнi намiри i можливiсть утримувати до погашення, iншi, нiж тi, якi вiдповiдають визначенню дебiторської заборгованостi та кредитiв, виданих Пiдприємством, класифiкуються як iнвестицiї, утримуванi до погашення. Такi iнвестицiї включаються до складу необоротних активiв, за винятком iнвестицiй, якi пiдлягають погашенню протягом дванадцяти мiсяцiв вiд звiтної дати i включаються до складу оборотних активiв. Iнвестицiї, утримуванi до погашення, облiковуються за амортизованою вартiстю.
Запаси
Пiдприємство видiляє наступнi товарно-матерiальнi запаси:
o Готова продукцiя;
o Товари;
o Матерiали;
o Запаснi частини;
o Незавершене виробництво.
Запаси вiдображаються за найменшою з двох величин: собiвартостi i чистої вартостi реалiзацiї. Собiвартiсть товарiв включає витрати на придбання та, там де це доцiльно, витрати, якi були понесенi у зв'язку з доведенням запасiв до їх поточного стану та мiсця розташування. Собiвартiсть розраховується з використанням методу ФIФО. Чиста вартiсть реалiзацiї розраховується виходячи з передбачуваної продажної цiни за вирахуванням всiх передбачуваних витрат на завершення виробництва i реалiзацiю.
Пiдприємство перiодично оцiнює запаси на предмет наявностi пошкоджень, застарiння, повiльної оборотностi, зниження чистої вартостi реалiзацiї. У разi, якщо такi подiї мають мiсце, сума, на яку зменшується вартiсть запасiв, вiдображається у звiтi про сукупний дохiд.
Облiк знецiнення запасiв
Собiвартiсть запасiв може виявитися невiдшкодовуваних, якщо цiна на цi запаси зменшилася у зв'язку з їх пошкодженням, частковим або повним старiнням, або внаслiдок змiни ринкових цiн. Собiвартiсть запасiв також може виявитися невiдшкодовуваних, якщо збiльшилися можливi витрати на завершення або на здiйснення продажу.
Сировина та iншi матерiали в запасах не списуються нижче собiвартостi, якщо готова продукцiя, в яку вони будуть включенi, iмовiрно буде продана за або вище собiвартостi. Однак, коли зниження цiни сировини вказує на те, що собiвартiсть готової продукцiї перевищує чистий цiну продажу, сировина списується до величини чистої вартостi реалiзацiї. У таких умовах витрати на замiну сировини можуть виявитися найкращим з iснуючих аналогiв його чистою вартiстю реалiзацiї.
Запаси, якi оцiненi за чистою вартiстю реалiзацiї, додатково розкриваються Пiдприємством на позабалансовому рахунку "Запаси, що облiковуються за справедливою вартiстю", а уцiнка до чистої вартостi реалiзацiї враховується за кредитом вiдповiдних рахункiв запасiв i за дебетом витратного рахунку "Списання знецiнених запасiв".
Податок на додану вартiсть
Iснує двi ставки податку на додану вартiсть: 20% - на iмпорт i продаж товарiв, робiт i послуг у межах України та 0% на експорт товарiв та надання робiт i послуг за межi країни. Зобов'язання платника ПДВ дорiвнює загальнiй сумi ПДВ, нарахованої протягом звiтного перiоду, i виникає або на дату вiдвантаження товару замовнику, або на дату отримання платежу вiд клiєнта в залежностi вiд того, яка подiя сталася ранiше. Кредит з ПДВ - це сума, на яку платник податку має право зменшити свої зобов'язання по ПДВ у звiтному перiодi. Право на кредит з ПДВ виникають або на дату здiйснення платежу постачальнику, або на дату отримання товару в залежностi вiд того, яка подiя сталася ранiше.
У разi використання 20% ставки оподаткування виручка, витрати й активи визнаються за вирахуванням суми ПДВ, крiм випадкiв, коли:
- ПДВ, що виник з купiвлi активiв або послуг, не вiдшкодовується податковим органом; у цьому випадку ПДВ визнається вiдповiдно як частина витрат на придбання активу або частина статтi витрат;
- Дебiторська i кредиторська заборгованостi вiдображаються з урахуванням суми ПДВ.
Чиста сума ПДВ, що вiдшкодовується податковим органом або сплачується йому, включається в дебiторську i кредиторську заборгованiсть, вiдображену в Балансi (звiтi про фiнансовий стан).
Грошовi кошти та їх еквiваленти
Грошовi кошти та їх еквiваленти включають готiвковi кошти в касi та залишки по рахунках до запитання, короткостроковi i високолiквiднi iнвестицiї з термiном погашення не бiльше трьох мiсяцiв, а також банкiвськi овердрафти. Банкiвськi овердрафти представленi в балансi у роздiлi зобов'язання в якостi короткострокових зобов'язань.

3.8 Податок на прибуток
Податковi активи та зобов'язання з поточного податку на прибуток за поточнi i попереднi перiоди оцiнюються за сумою, передбачуваної до вiдшкодування вiд податкових органiв або до сплати податковим органам. Податковi ставки та податкове законодавство, що застосовуються для розрахунку даної суми, - це ставки i законодавство, прийнятi або фактично прийнятi на звiтну дату в країнах, в яких Пiдприємство здiйснює свою дiяльнiсть i отримує оподатковуваний дохiд.
Поточний податок на прибуток, що вiдноситься до статей, визнаним безпосередньо в капiталi, визнається у складi капiталу, а не у звiтi про сукупний дохiд. Керiвництво компанiї перiодично здiйснює оцiнку позицiй, вiдображених у податкових декларацiях, щодо яких вiдповiдне податкове законодавство може бути по-рiзному iнтерпретований, i в мiру необхiдностi створює резерви.
Визнання виручки
Виручка включає суму компенсацiї, одержану або пiдлягає отриманню за продаж готової продукцiї, товарiв i послуг в звичайному ходi господарської дiяльностi Пiдприємством. Виручка вiдбивається за вирахуванням податку на додану вартiсть, знижок i внутрiшньогрупових операцiй.
Пiдприємство визнає виручку в разi, якщо сума доходу може бути достовiрно оцiнена, iснує ймовiрнiсть одержання майбутнiх економiчних вигод, а також у разi вiдповiдностi спецiальним критерiям для кожного виду дiяльностi Пiдприємства, зазначеного нижче. Сума виручки не вважається достовiрно оцiненої до тих пiр, поки не будуть вирiшенi всi умовнi зобов'язання, що мають вiдношення до продажу. У своїх оцiнках Пiдприємство грунтується на iсторичних результатах, враховуючи тип покупця, тип операцiї та особливi умови кожної угоди.
Виручка вiдображається в сумi справедливої вартостi активiв, якi отриманi або будуть отриманi.
Виручка вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) не коригується на величину пов'язаної з ним сумнiвної та безнадiйної дебiторської заборгованостi. Сума такої заборгованостi визнається витратами Пiдприємства.
Умовнi зобов'язання та непередбаченi активи
Умовнi зобов'язання не визнаються у фiнансовiй звiтностi. Такi зобов'язання розкриваються у примiтках до фiнансової звiтностi, за винятком тих випадкiв, коли ймовiрнiсть вiдтоку ресурсiв, що втiлюють економiчнi вигоди, є незначною
Умовнi активи не визнаються у фiнансовiй звiтностi, але розкриваються у примiтках в тому випадку, якщо iснує достатня ймовiрнiсть отримання вiд них економiчних вигод.
Визнання витрат
Витрати визнаються Пiдприємством, якщо виконуються наступнi умови: сума витрат може бути надiйно визначена, i виникає зменшення в майбутньому економiчних вигод, пов'язаних зi зменшенням активу або збiльшенням зобов'язань.
Витрати визнаються у тому звiтному перiодi, в якому визнано доходи, для отримання яких вони понесенi, або тодi, коли стає очевидно, що данi витрати не призведуть до отримання будь-яких доходiв, незалежно вiд часу фактичної виплати коштiв чи iншої форми їх оплати, коли економiчнi вигоди вiд їх використання зменшилися або повнiстю спожитi.
Витрати, якi неможливо прямо пов'язати з доходом певного перiоду, вiдображаються у складi витрат того звiтного перiоду, в якому вони були здiйсненi.
Якщо актив забезпечує одержання економiчних вигод протягом кiлькох звiтних перiодiв, то витрати визначаються шляхом систематичного розподiлу його вартостi мiж вiдповiдними звiтними перiодами.
Моментом визнання витрат майбутнiх перiодiв є момент їх виникнення, коли вiдбувається неспiвпадання перiоду виникнення зазначених витрат та перiоду, в якому вони будуть використанi з метою отримання доходiв. Витрати майбутнiх перiодiв враховуються в сумi фактичних витрат.
Списання витрат майбутнiх перiодiв проводиться рiвномiрно протягом перiодiв, до яких вони вiдносяться i, вiдповiдно, протягом яких очiкується отримання пов'язаної з ними економiчної вигоди.
Основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків у загальному обсязі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Основними видами продукцiї, якi виробляє товариство є: - газовий лiчильник роторного типу
G 2,5; G4; G6, G10; - газовий лiчильник G 2,5ОМЕГА; G4 ОМЕГА; G6 ОМЕГА, G10 ОМЕГА; - газовий лiчильник з електронним облiковим пристроем G 2,5ЕГЛ; G4 ЕГЛ; газовий лiчильник ТЕМП G25, G40, G100, G160, G250; - вимiрювальнi комплекси КВР G16, G25, G40, G100, G160, G250; Газовий лiчильнк реалiзується оптом i вроздрiб по договорах з населенням України та країн СНД, а також по бартерних операцiях для придбання матерiалiв i комплектуючих основного виробництва. Особливiстю стану розвитку галузi є те, що споживачами газових лiчильникiв є пiдприємства та громадяни України з їх низькою купiвельною спроможнiстю. Крiм того закупiвля газових лiчильникiв за кордоном значно збiльшує конкуренцiю на ринку. Основними конкурентами у виробництвi побутових газових лiчильникiв є: - ВО "Новатор" м. Хмельницький, побутовi мембраннi лiчильники газу типорозмiрiв G6, G4, G2.5, G1.6,Державне пiдприємство "Жулянський машинобудiвний завод «ВIЗАР»
Дохiд вiд реалiзацiї основної продукцiї за звiтний перiод скадає 61420 тис. грн.
Основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, їх вартість і спосіб фінансування За останнi 5 рокiв придбано активiв на суму 2149,0 тис. гривень в тому числi: металорiзальне обладнання – 861,8 тис. гривень, ливарнi машини 288,2 т.грн., автотранспортнi засоби -666,0 тис. грн., iншi основнi засоби на суму 333,0 тис. гривень.
За звiтний перiод основних засобiв надiйшло на суму 220,0 тис.грн., в тому числi:
Надiйшло за рiк:
Будинки та споруди 39 тис.грн.
Машини та обладнання 65 тис.грн.
Iнструментi, прилади, iнвентар 116 тис.грн.
Пiдприємству термiново потрiбнi iнвестицiї для оновлення парку металорiзальних верстатiв i холодно штамповочного обладнання. Планується придбання верстатiв та iншого обладнання на суму 2350 тис. грн за рахунок прибутку.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Основнi засоби пiдприємства знаходяться за адресою: м. Ямпiль, вул. Замостянська, 83-А. Первiсна вартiсть основних засобiв складає 8920,7 тис. грн., сума нарахованого зносу – 6963,0 тис.грн. Термiн та умови використання осн. засобiв вiдповiдають нормам. Обмежень на використання основних засобiв немає. Основнi засобi всiх груп використовуються за призначенням. Ступiнь зносу 78%, ступiнь використання 84,3%.
В звiтному роцi товариство здавало в оренду примiщення їдальнi физичнiй особi Твердохлiбу В.О. 1. Споруди розташованi на двох промислових площадках загальною площею 4,77 га за мiсцем розташування Товариства. 2.Машини та обладнання. В тому числi: -Металорiзальнi верстати 138 одиниць ; - Ковальсько пресове обладнання 18 одиниць ; -Машини для лиття пластмасс 11 одиниць ; - Машини для лиття алюмiнiю пiд тиском 8 одиниць ; - Електротермiчне обладнання 12 одиниць ; - Обладнання для гальванопокриття 16 одиниць ; - Автотранспорт 9 одиниць. Виробничi потужностi обладнання пiдприємства використовувались у 2018 роцi на 84,3%. На пiдприємствi працює в зимовий перiод - котельня, встановленi 2 водогрiйнi котли. В поточному роцi котельня працювала на дровах i вiдходах столярного виробництва. Гальванiчна дiльниця має свої очиснi споруди, що дозволяють звести шкiдливi викиди до мiнiмуму. Функцiонує власна артезiанська свердловина, що забезпечує потреби пiдприємства в водi. Є дозвiл на водокористування. Планiв капiтального будiвництва на найближчу перспективу немає. В даний час не використовуються виробничi площi на площадцi №2. Екологiчних питань, що можуть позначитися на використаннi активiв, немає.
Проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Iстотними проблемами, якi впливають на дiяльнiсть товариства є: - нестабiльнiсть податкової полiтики, низький життєвий рiвень населення, закупiвля газових лiчильникiв по кредитах за кордоном, нестабiльнiсть роботи пiдприємств-сумiжникiв; - закупiвля газових лiчильникiв корпорацiєю "Укргаз" по кредитах МВФ пiд гарантiю держави "Проект ГРИВНЯ"; - значний вiк встановленого обладнання; - низька купiвельна спроможнiсть пiдприємств та населення України, невiдповiднiсть розмiру зарплати, пенсiй i соцiальних виплат розмiрам цiн.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансова дiяльнiсть здiйснюється за рахунок коштiв пiдприємства. У звiтному роцi товариство кредити не отримувало. Вiдчувається нестача обiгових коштiв для материально-технiчного постачання виробництва i оновлення обладнання.
Вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів Протягом звiтного перiоду всi договiрнi обов'язки виконанi. Чистий дохiд вiд реалiзацiї становить 61420 тис.грн.
Попередньо оплачених i не виконаних контрактiв немає.
В 2019 роцi планується укладання контрактiв, але суму спрогнозувати неможливо.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Планується розширити в 2019 роцi асортимент продукцiї , в т.ч. збiльшити серiйне виробництво газових лiчильникiв G1,6ЕГЛ- G2,5ЕГЛ – 75,5 тис штук, газових лiчильникiв G250, G160, G100, G65, G40, G25, вимiрювальних комплексiв "КВР". Для виконання цих планiв товариство збiльшує виробничi площi, планується введення в дiю нового обладнання i перепланування робочих мiсць. Це дасть можливiсть знизити собiвартiсть продукцiї i збiльшити її обсяги.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік Дослiдження та розробки на пiдприємствi в звiтному роцi не проводились.
Інша інформацію, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформація про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Аналiз
Абсолютна лiквiднiсть р.1165 А.Б./ р.1695 П.Б 0,25 - 0,5 3,6650 1,3528
Загальна лiквiднiсть р.1195/ р.1695 П.Б. 1,0 - 2,0 7,9807 3,4515
Фiнансова незалежнiсть р.1495 П.Б./ р.1695 П.Б. 0,25 - 0,5 7,7938 2,6093
Покриття зобов’язань власним капiталом р.1695+1595 П.Б./1495 П.Б. 0,5 - 1,0 0,1283 0,3864

Iнтерпретацiя отриманих показникiв.
Коефiцiєнт покриття характеризує спiввiдношення оборотних активiв i поточних зобов'язань. Для нормального функцiонування пiдприємства цей показник має бути бiльшим за одиницю. Зростання його - позитивна тенденцiя. Орiєнтовне значення показника пiдприємство встановлює самостiйно. Воно залежить вiд щоденної потреби пiдприємства у вiльних грошових ресурсах.
Коефiцiєнт швидкої лiквiдностi на вiдмiну вiд попереднього показника, враховує якiсть оборотних активiв i є бiльш суворим показником лiквiдностi, оскiльки при його розрахунку враховуються найбiльш лiквiднi поточнi активи (запаси не врахову-ються). Якщо, коефiцiєнт швидкої лiквiдностi дорiвнює 5,0 (бiльше 1), то це означає, що на кожну гривню поточної заборгованостi пiдприємство має 5,0 грн. лiквiдних активiв. Це є достатнiм показником за мiрками бiльшостi галузей.
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi (платоспроможностi). Вiн є найбiльш жорс-тким критерiєм лiквiдностi пiдприємства i показує, яку частину короткострокових зобов'язань можна за необхiдностi погасити негайно.
Чистий оборотний капiтал необхiдний для пiдтримки фiнансової стiйкостi пiдприємства, оскiльки перевищення оборотних коштiв над короткостроковими зобов'язаннями означає, що пiдприємство не лише може погасити свої короткостроковi зобов'язання, але i має резерви для розширення дiяльностi.
Оптимальна сума чистого оборотного капiталу залежить вiд особливостей дiяль-ностi компанiї, зокрема вiд її масштабiв, об'ємiв реалiзацiї, швидкостi оборотностi матерiальних запасiв i дебiторської заборгованостi. Недолiк оборотного капiталу свiдчить про нездатнiсть пiдприємства своєчасно погасити короткостроковi зобо-в'язання.
Коефiцiєнт платоспроможностi (автономiї) розраховується як вiдношення власного капiталу до пiдсумку балансу i показує питому вагу власного капiталу в зага-льнiй сумi засобiв, авансованих в його дiяльнiсть. Коефiцiєнт фiнансової стабiльностi Товариства бiльше нормативного значення, тому пiдприємство є платоспроможним.
Коефiцiєнт фiнансування розраховується як спiввiдношення залучених та влас-них засобiв i характеризує залежнiсть пiдприємства вiд залучених засобiв. Коефiцiєнт фiнансування показує скiльки позикових коштiв припадає на 1 грн. власних.
Коефiцiєнт забезпеченостi власними оборотними засобами характеризує рiвень забезпеченостi Товариства ресурсами, необхiдними для проведення незалежної фiнансової полiтики.
Коефiцiєнт маневреностi власного капiталу показує, яка частина власного капi-талу використовується для фiнансування поточної дiяльностi, тобто вкладена в оборотнi кошти, а яка - капiталiзована. Коефiцiєнт маневреностi власного капiталу розраховується як вiдношення чистого оборотного капiталу до власного капiталу.
Iнформацiя про результати фiнансово - господарської дiяльностi емiтента за останнi три роки:
за 2016 рiк нерозподiлений прибуток 30754 тис. грн., чистий прибуток 8690,0 тис. грн.,
за 2017 рiк нерозподiлений прибуток 26224,8 тис. грн., чистий прибуток 2789,0 тис. грн.,
за 2018 рiк нерозподiлений прибуток 26256,8 тис. грн., чистий прибуток 1150,3 тис. грн.

Пiдприємство прибуткове, працює стабiльно. Багато коштiв витрачає на модернiзацiю виробництва та удосконалення продукцiї. Постiйно проводяться маркетинговi дослiдження, що дозволяє налагодити стiйку спiвпрацю зi споживачем.